ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κοινωνική ένταξη: Ένα ηχητικό βιβλίο εκπαίδευσης στη γλώσσα των Ρομά

Tweet
Share
Tweet
Share

Ένα πολύτιμο αλλά και προσιτό εργαλείο εγγραμματισμού για τις κοινότητες Ρομά στην ιστοσελίδα των Γιατρών του Κόσμου.

Περιλαμβάνει δέκα εκπαιδευτικές ενότητες, οι οποίες βασίζονται σε σεμινάρια που πραγματοποίησαν οι Γιατροί του Κόσμου στο πλαίσιο του προγράμματος Rom-boost για την ενδυνάμωση των κοινοτήτων Ρομά.

Η παράδοση γίνεται στα Ρομανί, σε μια προσπάθεια να έρθουν σε επαφή οι κοινότητες με διαδικασίες που είναι πολύτιμες για την κοινωνική τους ένταξη με πιο άμεσο τρόπο.

Για παράδειγμα τίθεται το ερώτημα «Γιατί είναι σημαντικό το σχολείο;». Σε αυτό απαντάται ότι «ένα παιδί στο σχολείο δεν αποκτά μόνο θεωρητικές γνώσεις, αλλά αναπτύσσεται η προσωπικότητά του. Γνωρίζουμε τον εαυτό μας και τους άλλους και μαθαίνουμε να συνυπάρχουμε. Εξοικειωνόμαστε με τους κοινωνικούς κανόνες, την αξία του σωστού και του λάθους, του δίκαιου και του άδικου. Η εκπαίδευση είναι το θεμέλιο των βασικών δεξιοτήτων της ζωής».

Στο ηχητικό βιβλίο παραδίδονται μαθήματα που στην πραγματικότητα απαντούν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σταθερά οι Ρομά στην προσπάθειά τους να ενταχθούν.

Σε αυτό το πλαίσιο τα μαθήματα αφορούν επίσης την Παιδική Προστασία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Κοινωνική Ενταξη, την Ισότητα των Φύλων, αλλά και το πώς φτιάχνεις ένα βιογραφικό. Αντιστοίχως υπάρχουν θεματικές που αφορούν την Πολιτισμική Ταυτότητα, την Ατομική Υγιεινή, τον Προσανατολισμό στην Αγορά Εργασίας και τη Διαμεσολάβηση.

Πέραν της δυνατότητας που δίνεται πρακτικά στους πληθυσμούς Ρομά μέσα από μια γλώσσα κατανοητή σε αυτούς να εκπαιδευτούν πιο εύκολα, η δημιουργία του audiobook αποτελεί ταυτόχρονα μια ενέργεια που ενθαρρύνει τη διατήρηση και προώθηση της γλώσσας τους, του φορέα δηλαδή της διακριτής πολιτιστικής τους ταυτότητας.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι υπήρξε και εμπλοκή των μελών της ρομικής κοινότητας σε πτυχές της παραγωγής του Rom-boost - Audiobook Εκπαίδευσης, όπως η συγγραφή, η αφήγηση και η διανομή. Γεγονός που ενίσχυσε, όπως τονίζουν οι ΓτΚ, την κοινωνική συνοχή και τη συλλογική δράση, παράγοντες αναγκαίους για την προώθηση θετικών κοινωνικών αλλαγών.

«Η ενεργή εκπροσώπηση της κοινότητας είναι εξάλλου, με βάση την εμπειρία από τη μακροχρόνια ενασχόληση των Γιατρών του Κόσμου με τους Ρομά πληθυσμούς, καταλυτικής σημασίας για την ενδυνάμωση της φωνής τους και την αμφισβήτηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων, που είναι η μόνη ασφαλής οδός για την ουσιαστική τους συμπερίληψη και ένταξη», επισημαίνει η οργάνωση.

Το Rom-boost - Audiobook Εκπαίδευσης είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο:

https://www.mdmgreece.gr/publication/rom-boost-audiobook-ekpaidefsis/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR3Vo2bkZxJc2IsFHKrqLIrOl0XOB9cSR3ThX_mrCgNo6XJ6mesXUaYAu1s_aem_AYaU2AZdEwMkzXSnlk36TXRg2C4jXmlD-x9HmoEocbP-yr8DVPwXoJE0V4mOSRG3zx6HVvPjabxYWCCETJyWqynV

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman